lördag 16 oktober 2010

Patrull fälttävlan.

Bakgrund:
Varje år så ordnar försvarsmakten (FM) ett mästerskap i patrull fälttävlan. Varje förband, skola eller center skall skicka ett 4-manna lag i tävlingsklassen. Vid sidan om tävlingsklassen finns det en öppen klass.
Reglerna för patrullen är: 4 man. 1 skall vara över 35 år eller kvinna. (FM år 2010...känns inte så värst modernt ;) )
I år så var det tänkt att vi skulle vara 4 grabbar, med Fredrik som "ålderman". Men Fredrik skadade sig några veckor innan så vi tog med en ung och stark tjej, Maria.

Upplägg:
Dagsmoment med 8 stationer fördelade på 4 slingor. Skjutning, precisionskast med handgranat, avståndsbedömning, räddningsmoment, sjukkvård/HLR, stridshinderbana, punktorientering och ett förbandsmoment. Det sista momentet är hemligt och helt upp till förbandet att bestämma.
Nattmoment som prövar uthållighet och orienterings förmåga.
Det brukar bli 10-15 km marsch med full utrustning på dagen och sedan 15-20 km snabbmarsch (löpning) under natten.

Vi gjorde i en riktigt bra dag! Vi låg total tvåa efter dagen och skulle starta 7 min bakom LV6 och 8 min före K3. På dagen vann vi handgranat, vi kom fyra på stridshinderbanan och tre på avståndsbedömningen. Men det viktiga var att vi inta hade något moment som vi klappade igenom på.
När natten startade så var vi starka och laddade. Vi höll jämna eller lite snabbare fart än både LV6 och K3! Först under 5 km snabbmarsch och sedan även på 4,5 km patrullorientering. Därefter så delades alla patruller i 2 delar för stridsparsvis mörkerorientering. En sträcka på ca 5 km skulle löpas igenom. Under denna del så tappade vi ca 20 min de övriga, det var främst 2 kontroller som vållade mig och min kamrat stora bekymmer och ilska ;) När vi efter en tung stund återförenades med de övriga 2 för skjutning så kändes det tungt. Det blev inte lättare när vi i patrullen sköt på oss 7 straffrundor, ca 250 m/runda... Efter detta så var det "bara" 2 km snabbmarsch till mål. Efter ca 5 timmars tungt jobb i mörkret så gick vi i mål som 6:a! Först besvikna och förbannade men med lite distans så känner vi oss nöjda och vi siktar redan mot nästa år!

1 kommentar:

  1. Rolig läsning, det måste varit grymt roligt att genomföra! Du har världens bästa jobb!

    /Syrran

    SvaraRadera